Dynia marynowana z imbirem

dynia marynowana

Składniki na dynię marynowaną

  • 1 kg miąższu dyni
  • 50 ml octu 10% (może być winny)
  • 325 ml wody
  • 300 g cukru
  • kawałek (ok. 5 cm) kłącza imbiru
  • kilka goździków
  • łyżeczka soli

Dynia marynowana – wykonanie

Dynię pokroić w kostkę.

Imbir obrać i pokroić w plasterki.

Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.

Do wrzącej zalewy wrzucić dynię, gotować 10-15 minut, w zależności od twardości dyni, powinna pozostać półtwarda.

Dynię przełożyć do słoiczków, do każdego dołożyć po kilka plasterków imbiru i 1-2 goździki. Zalać wrzącą zalewą i szczelnie zakręcić.

Ustawić słoiki do góry dnem do wystudzenia. Po około 2 tygodniach dynia marynowana jest gotowa do jedzenia.