Papryka marynowana Wandzia

Papryka marynowana Wandzia

Składniki na paprykę marynowaną

  • 5 kg papryki
  • 4, 4 l wody
  • 0,6 l octu 10%
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki cukru
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • gorczyca
  • papryczki chilli itp.
  • oliwa

Wykonanie papryki marynowanej

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż w szerokie paski. Ułożyć ściśle w słoikach razem z przyprawami.

Zagotować zalewę (wodę z solą, cukrem, miodem i octem).

Wrzącą marynatą zalać paprykę w słoikach, na wierzch każdego wlać łyżeczkę (do dużych słoików łyżkę) oliwy.

Lekko dokręcić słoiki, wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie lnianą ściereczką i wypełnionego wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików, pasteryzować słoiki 0,4 l – 4 min, 1 l – 8 min.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki mocno dokręcić i ustawić do góry dnem, żeby ostygły.

Papryka marynowana będzie nadawała się do jedzenia po około dwóch tygodniach.

źródło: przepis Cioci Wandzi