Składniki na paprykę marynowaną
- 5 kg papryki
- 4, 4 l wody
- 0,6 l octu 10%
- 4 łyżki soli
- 4 łyżki miodu
- 2 szklanki cukru
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- gorczyca
- papryczki chilli itp.
- oliwa
Wykonanie papryki marynowanej
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż w szerokie paski. Ułożyć ściśle w słoikach razem z przyprawami.
Zagotować zalewę (wodę z solą, cukrem, miodem i octem).
Wrzącą marynatą zalać paprykę w słoikach, na wierzch każdego wlać łyżeczkę (do dużych słoików łyżkę) oliwy.
Lekko dokręcić słoiki, wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie lnianą ściereczką i wypełnionego wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików, pasteryzować słoiki 0,4 l – 4 min, 1 l – 8 min.
Po zakończeniu pasteryzacji słoiki mocno dokręcić i ustawić do góry dnem, żeby ostygły.
Papryka marynowana będzie nadawała się do jedzenia po około dwóch tygodniach.
źródło: przepis Cioci Wandzi