Pleśniak – tradycyjne ciasto

Pleśniak - tradycyjne ciasto

Składniki na pleśniak:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 słoiczki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie pleśniaka:

Z mąki, proszku do pieczenia, schłodzonego masła i żółtek zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 4 części.

Dwiema częściami ciasta wyłożyć dno foremki (ok. 36 x 20 cm).

Do jednej z pozostałych części ciasta dodać kakao i zagnieść. Tę i pozostała część białego ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Na ciasto w formie wyłożyć dżem.

Na wierzch zetrzeć na grubej tarce czekoladowe ciasto.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać.

Rozprowadzić pianę na cieście.

Na wierzch zetrzeć białe ciasto.

Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę na 180°C. Piec około 40 minut, aż wierzch pleśniaka się zarumieni.

źródło: przepis Cioci Eli