Składniki na pleśniak:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2-3 słoiczki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie pleśniaka:
Z mąki, proszku do pieczenia, schłodzonego masła i żółtek zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 4 części.
Dwiema częściami ciasta wyłożyć dno foremki (ok. 36 x 20 cm).
Do jednej z pozostałych części ciasta dodać kakao i zagnieść. Tę i pozostała część białego ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Na ciasto w formie wyłożyć dżem.
Na wierzch zetrzeć na grubej tarce czekoladowe ciasto.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać.
Rozprowadzić pianę na cieście.
Na wierzch zetrzeć białe ciasto.
Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę na 180°C. Piec około 40 minut, aż wierzch pleśniaka się zarumieni.
źródło: przepis Cioci Eli